Valitse pehmeät rasvat kovien sijaan

Kiinnittämällä huomiota ruokavaliosi rasvan laatuun ja suosimalla pehmeitä rasvoja kovien sijaan voit auttaa ylläpitämään veren normaalia kolesterolitasoa.

Valitse pehmeät rasvat kovien sijaan

Kiinnittämällä huomiota ruokavaliosi rasvan laatuun ja suosimalla pehmeitä rasvoja kovien sijaan voit auttaa ylläpitämään veren normaalia kolesterolitasoa.

Mitä ovat pehmeät ja kovat rasvat?

Rasva voi olla laadultaan pehmeää tai kovaa ja ne eroavat toisistaan nimensä mukaisesti rakenteeltaan. Pehmeä rasva on pehmeää tai juoksevaa, kova rasva taas jäykkää. Ne myös käyttäytyvät kehossamme eri tavoin.

Pehmeät rasvat ovat rakenteeltaan kerta- ja monityydyttymättömiä rasvoja ja tulevat usein kasvirasvoista, kuten rypsiöljystä ja oliiviöljystä. Esimerkiksi rypsiöljy on lähes kokonaan pehmeää rasvaa. Kovia rasvoja ovat tyydyttyneet rasvat ja ne ovat pääasiassa eläinperäisiä. Rasvaisissa maitotuotteissa pehmeän rasvan osuus kokonaisrasvasta on noin 1/3 ja kovan rasvan 2/3.

Mitä vähemmän tuotteessa on tyydyttyneitä rasvoja eli kovaa rasvaa, ja mitä enemmän kerta- ja monityydyttymättömiä rasvoja eli pehmeää rasvaa, sitä parempi tuotteen rasvan laatu on terveydelle. Kovien rasvojen runsas saanti voi nostaa LDL-kolesterolia ja lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä, kun taas pehmeät rasvat auttavat ylläpitämään normaaleja kolesteroliarvoja. Kaikissa rasvaa sisältävissä elintarvikkeissa on molempia rasvoja, mutta hyvin erilaisia määriä. Elintarvikkeen rasvan laadun ratkaisee kokonaisuus: onko suurin osa pehmeää vai kovaa rasvaa.

Elintarvikkeen rasvan laadun pystyt helposti tarkistamaan pakkauksesta, jossa on ensin mainittu rasvan määrä 100 grammaa kohden ja sen jälkeen rasvan laatu eli tyydyttyneiden ja usein myös kerta- ja monityydyttymättömien rasvojen määrä. Huomioi, että vain saman verran rasvaa sisältävien levitteiden rasvan laatua voi suoraan vertailla.

Miten pehmeän rasvan lisääminen vaikuttaa veren kolesteroliarvoihin?

 Ruokavalion pehmeä rasvan laatu auttaa ylläpitämään veren normaalia kolesteroliarvoa. Kehomme valmistaa kovia rasvoja itse, joten emme välttämättä tarvitsisi niitä ruoasta lainkaan. Kovat rasvat, erityisesti tyydyttyneet ja transrasvat, voivat nostaa LDL-kolesterolin tasoa veressä. Vaihtamalla nämä kovat rasvat pehmeisiin rasvoihin, kuten monityydyttymättömiin ja tyydyttymättömiin rasvoihin, voit auttaa alentamaan LDL-kolesterolin määrää. Samalla hyödyllinen HDL-kolesteroli ei muutu, joten HDL/LDL-suhde paranee.

 

Tässä on muutamia tapoja, joilla pehmeän rasvan lisääminen voi vaikuttaa veren kolesteroliarvoihin:

  • LDL-kolesterolin aleneminen: Monityydyttymättömät ja tyydyttymättömät rasvat voivat auttaa vähentämään LDL-kolesterolin määrää veressä.
  • HDL-kolesterolin nousu: Pehmeät rasvat voivat myös lisätä ”hyvää” HDL-kolesterolia. HDL-kolesteroli kuljettaa kolesterolia pois verisuonista maksan kautta, mikä auttaa vähentämään kolesterolin kertymistä verisuoniin.
  • Vähemmän tulehdusta: Monityydyttymättömillä rasvoilla on tulehdusta vähentäviä vaikutuksia, ja ne voivat auttaa vähentämään verisuonten tulehdusta ja vahvistamaan verisuonten terveyttä.

 

Lisää pehmeää rasvaa Vähemmän kovaa rasvaa
Margariini tai kasvirasvalevitettä (vähintään 60 % rasvaa) leiville Maito, piimä, jogurtti ja viili rasvattomana tai enintään 1 %:sena
Kasviöljypohjaista kastiketta tai kasviöljyä salaattiin Kermaa ja voita sisältäviä levitteitä vain harvoin
Ruoanlaitossa ja leivonnassa tarvittaessa kasviöljy, juokseva kasviöljyvalmiste tai margariini/kasvirasvalevite (vähintään 60 % rasvaa). Vähärasvainen juusto 2-3 viipaletta päivässä (enintään 17 % rasvaa)
Kalaa eri kalalajeja vaihdellen 2-3 kertaa viikossa Suosi siipikarjan lihaa. Punaista lihaa ja lihavalmisteita suositellaan vähärasvaisena enintään 500 g viikossa (kypsänä lihana).
Pähkinöitä ja siemeniä lajeja vaihdellen noin 2 rkl/pv* Valitse Sydänmerkillä varustettuja valmisruokia tai leivo ja tee ruokasi itse käyttäen öljyjä, juoksevia kasviöljyvalmisteita, margariineja/kasvirasvalevitteitä ja kasvirasva- ja –öljypohjaisia tuotteita

Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014.

 

 

Mitkä ruoka-aineet sisältävät pehmeitä rasvoja?

  • Rypsiöljy sopii levitteisiin, ruoanlaittoon, leivontaan, kastikkeisiin ja marinointiin.
  • Oliiviöljy sopii ruoanlaittoon, salaattikastikkeisiin tai vaikka leivän dippailuun.
  • Avokado sopii esimerkiksi salaattiin, voileivälle tai syötäväksi sellaisenaan.
  • Pähkinät ovat terveellinen välipala ja sopivat myös puuroon tai jogurttiin.
  • Siemenet lisäävät ravitsevuutta esimerkiksi smoothieissa tai jogurtissa.
  • Rasvaiset kalat, kuten lohi, taimen, silli ja makrilli, ovat hyväksi sydämen terveydelle.
  • Soijapohjaiset tuotteet, kuten tofu ja soijamaito ovat hyviä vaihtoehtoja lihatuotteille.

Lisäämällä pehmeitä rasvoja ruokavalioosi voit siis parantaa kolesteroliprofiiliasi ja samalla edistää yleistä terveyttäsi. Muista kuitenkin nauttia rasvaa kohtuudella, sillä se on energiatiheä ravintoaine. Kokonaisvaltainen ja tasapainoinen ruokavalio yhdistettynä terveelliseen elämäntapaan on paras tapa ylläpitää hyviä kolesteroliarvoja.