Kolesteroliarvot kertovat sydänterveydestä

Kolesterolia on luontaisesti jokaisessa solussamme. Kolesteroli on välttämätön solujen kalvojen rakennusaine, jota tarvitaan myös hormonien ja sappihappojen muodostamiseen. Liian korkeat veren kolesteroliarvot ovat kuitenkin haitallista, sillä ne nostavat myös sydän- ja verisuonitautien riskiä.

HDL- ja LDL –kolesteroli – miten ne eroavat?

Veressä rasvaliukoinen kolesteroli on saatava kuljetusta varten vesiliukoiseen muotoon. Tässä tehtävässä toimivat rasvan ja proteiinien muodostamat lipoproteiinit; HDL ja LDL. LDL-kolesteroli, eli niin sanottu ”paha” kolesteroli kuljettaa kolesterolia maksasta kudoksille ja HDL- eli niin sanottu ”hyvä tai hyödyllinen” kolesteroli kuljettaa kolesterolia kudoksista pois. Mikäli LDL-kolesterolia on liikaa suhteessa HDL-kolesteroliin, alkaa kolesterolia kertyä valtimon seinämiin muodostaen plakkia. Plakit muodostuvat tyypillisesti sepelvaltimoihin sekä kaula- ja aivovaltimoihin. Pitkään jatkuessaan plakinmuodostus saattaa tukkia koko verisuonen ja pahimmillaan johtaa sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen.

Tiedätkö suositeltavat kolesteroliarvot?

Suositusten mukaan kokonaiskolesterolin pitäisi olla alle 5mmol/l.

LDL-kolesterolin suositus on:

  • alle 3 mmol/l terveillä aikuisilla
  • alle 2,5 mmol/l henkilöillä joilla valtimosairauden riski on suuri
  • 1,8 mmol/l henkilöillä, joilla riski on erityisen suuri.

LDL-kolesteroliarvon pienentäminen on siis ensisijainen hoidon kohde. Ellei LDL-tavoitteeseen päästä, arvon pieneneminen puoleen alkuperäisestä riittää. Jokaiselle määritellään yksilölliset tavoitearvot. Lääkehoitoa käytetään, kun kokonaisriski on suuri ja terveelliset elämäntavat eivät yksin riitä. HDL-kolesterolin tavoitetasot ovat 1,2 mmol/l naisilla ja 1,0 mmol/l miehillä.

Lue lisää tietoa kolesterolista: