Kalsium on luustolle, lihaksille ja hermostolle välttämätön kivennäisaine

Punaiset ja valkoiset pavut, mantelit, pähkinät ja seesaminsiemenet sisältävät kalsiumia.

Kalsiumin tarve ja saantisuositukset

Kalsium on ihmiselle välttämätön kivennäisaine, jota tarvitaan elimistössä luiden ja hampaiden muodostukseen ja ylläpitoon sekä lihasten, hermoston ja sydämen normaaliin toimintaan. Valtaosa elimistön kalsiumista on sitoutunut luustoon. Kalsium lujittaa luustoa yhdessä fosfaatin ja muiden kivennäisaineiden kanssa. Kalsiumin saantisuositus on aikuisille 800 milligrammaa vuorokaudessa.

Kalsiumin ja D-vitamiinin vuorovaikutus

D-vitamiini on tärkeä ravintoaine myös riittävän kalsiumin saannin kannalta, sillä se tehostaa kalsiumin imeytymistä ruoansulatuksesta elimistön käyttöön. Jos kalsiumin saanti tai imeytyminen on liian vähäistä, kalsiumia irtoaa luustosta elimistön muihin välttämättömiin tehtäviin.

 

Kalsiumin lähteet – maito ei ole ainoa vaihtoehto

Maito ja kasvipohjaiset kalsiumin lähteet

Kalsiumin saanti on tärkeää luuston ja hampaiden terveydelle, ja sen lähteitä löytyy monipuolisesti eri ruoka-aineista. Maito ja muut maitovalmisteet ovat suomalaisessa ruokavaliossa merkittävin kalsiumin lähde. Ne kattavat noin 60 prosenttia aikuisten keskimääräisestä kalsiumin saannista. Desilitrasta maitoa tai jogurttia saa 120 milligrammaa kalsiumia. Ravitsemussuositusten mukaan päivittäiseen ruokavalioon olisi hyvä kuulua viisi desilitraa nestemäisiä maitovalmisteita ja pari viipaletta juustoa turvaamaan riittävää kalsiumin saantia. Maito ja maitotuotteet, kuten jogurtti ja juusto, ovat merkittävimpiä kalsiumin lähteitä. Maitotuotteiden lisäksi tarjolla on paljon muitakin vaihtoehtoja.

Kalsiumia myös kasvijuomista ja muista kasviperäisistä lähteistä

Maitotuotteiden lisäksi kalsiumia saa monipuolisesti kasviperäisistä lähteistä. Kalsiumilla täydennetyt kasvijuomat, kuten soija-, kaura-, pähkinä- ja riisijuomat, sisältävät yhtä paljon kalsiumia kuin maito, kun niitä nautitaan desilitra kerrallaan. Myös tofussa, soijapavuissa, pavuissa, tummanvihreissä lehtivihanneksissa – kuten lehtikaalissa ja parsakaalissa – sekä seesaminsiemenissä ja tahinissa on runsaasti kalsiumia. Hedelmistä ja marjoista esimerkiksi appelsiini, viikunat ja mustaherukat tarjoavat tätä tärkeää kivennäisainetta.

Vaikka kasvikunnan tuotteet ovat erinomaisia kalsiumin lähteitä, niiden sisältämät yhdisteet saattavat heikentää kalsiumin imeytymistä. Esimerkiksi keräkaalia tarvitaan noin 300 grammaa, jotta saadaan sama määrä kalsiumia kuin desilitrasta maitoa. Tästä huolimatta monipuolinen ruokavalio, joka yhdistää erilaisia kasviperäisiä lähteitä, varmistaa riittävän kalsiumin saannin myös ilman maitotuotteita.

Kolesteria tehokkaasti alentava Suomessa valmistettu Alentaja +kalsium levitepaketti

Alentaja +kalsium – sydämen ja luuston hyvinvointia tukeva levite

Alentaja +kalsium on ainulaatuinen sydämen ja luuston hyvinvointia tukeva levite, jossa yhdistyvät kasvisterolien kolesterolia alentava vaikutus sekä kalsiumin luuston hyvinvointia tukeva teho. Levite sisältää kolesterolia alentavia kasvisteroleita sekä kalsiumia ja D-vitamiinia, jotka ovat tarpeellista luuston pysymiselle normaalina.

Säännöllisesti käytettynä ja yhdessä terveellisten elämäntapojen ja monipuolisen ruokavalion kanssa levitteen sisältämät kasvisterolit alentavat tutkitusti ja turvallisesti veren LDL-kolesterolia. 20–32 gramman päiväannos Alentaja-levitettä alentaa kolesterolia 7–10 prosenttia 2–3 viikossa.

Alentaja +kalsium on ainoa Suomessa valmistettu kolesterolia alentava levite, joka tukee samalla myös luuston kuntoa. 30 gramman eli noin 4–6 teelusikallisen päiväannos Alentaja +kalsium -levitettä kattaa jo 30 prosenttia kalsiumin päivittäisestä saantisuosituksesta, joten se on helppo tapa huolehtia myös kalsiumin saannista.

Suomessa valmistettu Alentaja +kalsium -levite sisältää runsaasti suositeltavaa tyydyttymätöntä eli pehmeää rasvaa sekä omega-3-rasvahappoja. Tuotteelle on myönnetty Sydänmerkki. Laktoositon ja maidoton levite sopii myös vegaaniruokavalioon. Levitteen valmistuksessa ei ole käytetty lainkaan palmuöljyä.

 

Lähteet:
Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014. Saatavilla verkossa: www.ruokavirasto.fi

Valsta L ym. (toim.). Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 -tutkimus. Raportti 12/2018. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2018. Saatavilla verkossa: www.thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki Fineli www.fineli.fi

Teksti: Krista Korpela-Kosonen