Kalsium on ihmiselle välttämätön kivennäisaine, jota tarvitaan elimistössä luiden ja hampaiden muodostukseen ja ylläpitoon sekä lihasten, hermoston ja sydämen normaaliin toimintaan. Valtaosa elimistön kalsiumista on sitoutunut luustoon. Kalsium lujittaa luustoa yhdessä fosfaatin ja muiden kivennäisaineiden kanssa. Kalsiumin saantisuositus on aikuisille 800 milligrammaa vuorokaudessa.
D-vitamiini on tärkeä ravintoaine myös riittävän kalsiumin saannin kannalta, sillä se tehostaa kalsiumin imeytymistä ruoansulatuksesta elimistön käyttöön. Jos kalsiumin saanti tai imeytyminen on liian vähäistä, kalsiumia irtoaa luustosta elimistön muihin välttämättömiin tehtäviin.
Maito on merkittävin lähde – mutta kalsiumia saadaan muualtakin
Maito ja muut maitovalmisteet ovat suomalaisessa ruokavaliossa merkittävin kalsiumin lähde. Ne kattavat noin 60 prosenttia aikuisten keskimääräisestä kalsiumin saannista. Desilitrasta maitoa tai jogurttia saa 120 milligrammaa kalsiumia. Ravitsemussuositusten mukaan päivittäiseen ruokavalioon olisi hyvä kuulua viisi desilitraa nestemäisiä maitovalmisteita ja pari viipaletta juustoa turvaamaan riittävää kalsiumin saantia.
Kalsiumia lisätään myös moniin maidon tapaan käytettäviin kasvijuomiin, kuten soija- ja kaurajuomaan. Desilitrassa kalsiumilla täydennettyä kasvijuomaa on kalsiumia yhtä paljon kuin maidossa. Muita hyviä kasviperäisiä kalsiumin lähteitä ovat soijapavut ja niistä valmistetut tuotteet, kuten tofu. Myös punaiset ja valkoiset pavut, mantelit, kaalikasvit, appelsiini ja seesaminsiemenet sisältävät kalsiumia.
Monet kasvikunnan tuotteet sisältävät yhdisteitä, jotka heikentävät kalsiumin imeytymistä. Esimerkiksi keräkaalia pitää syödä noin 300 grammaa, jotta siitä saa yhtä paljon kalsiumia kuin desilitrasta maitoa.